Kiralık Aşk
FatmaCan
Bayan
Ankara
23/6/1967 (58)
22.01 ben fatmacan
yazarokur yetkili üyelerin sildiğini bildirdi. ben buraya yeniden ekliyorum, ve yayınlanmasını bekliyorum.
sevgili ka perileri,
ka ekibine ve size teşekkür ediyorum. sizleri ve ekibi rowan ilan ediyorum, yılmadan, bıkmadan usanmadan onlar diziyi yapmaya sizler de seyretmeye devam ettiğiniz için. teşekkürümün ayrıntılı nedeni ise yazımın sonunda.
kim bu rowan diyorsanız, buyrun efenim:
garcia’ya mektup,
e.hubberd’in 1899 yılında kaleme aldığı, dünyada en çok basılan ve okunan makalenin başlığı. makale bir olaydan ilham alınarak kaleme alınmış.
olay 1898 yılında geçiyor. sahnede, küba’da bağımsızlık taraftarı isyancılar ile ispanyollar arasında bir savaş ve bu savaşa (internetten bulabilirsiniz) müdahil olmak isteyen bir abd var. abd başkanı, müdahale sırasında isyancıların desteğini almak için, isyancıların lideri general garcia’ya bir mektup göndermek istiyor. ama malum 120 yıl önce olanaklar kısıtlı, her yere posta yok, telgraf ve kırmızı hatlı telefon yok vs.vs..
garcia küba’daki dağlardan birinde, yerini yurdunu tam olarak bilen birisi de yok, e internet, g. earth ve navigasyon cihazları henüz icat edilmemiş, insansız hava aracı olayına hiç girmiyorum bile. garcia savaşın göbeğinde, kimsenin kimseye itimadı yok, yarına çıkılacağının garantisi yok.
yani abd başkanı bile çaresiz kalmış. bir albaya, bunu yapmak için birisini önermesini istiyor, ama pek de ümidi yok. albay rowan isimli bir teğmeni tavsiye ediyor. rowan çağrılıyor ve başkan mektubu rowan’a uzatıp tek cümlede “bunu garcia ya götür” diyor. rowan, mektubu alıyor ve önce başkana, sonra odadaki komutanlara en sonda da kendi komutanına selam verip çıkıyor. meşakketli ve tehlikeli bir yolculuk sonrası garcia’ya mektubu teslim ediyor. sonrasını tarih yazılarından takip etmek daha doğru.
makaleye geri dönersek: makale insiyatif alma ile ilgili bir bölümle başlıyor. hubberd ardından hikayeyi anlatıyor, yöneticiler için işini insiyatif alan, doğru ve zamanında yapan çalışanların önemine değinen paragraflar ve örnekler koyuyor. ve rowan gibi, verilen görevi kim nerde nasıl diye sorular sormadan alan ve görevi layığıyla yerine getiren insanların işyeri-yöneticiye kattığı değerden bahsediyor.
aslında çok düşük tirajlarda olan bir dergide yayınlanan makale, bu özelliği nedeniyle o hafta ve sonrasında milyonlarca basılıyor. türkçe dahil bir çok dile çevriliyor. rusya-japonya savaşı sırasında esir olan bir rus askerinde görülünce japoncaya dahi çevriliyor.
internette makalenin çevirisinin tamamını bulmak mümkün değil, bazı yorumlar var. ama işe gizem katan nokta bunun ordu ve emniyet teşkilatında okutulduğu bilgisi.
modern eğitim dünyasında ise bu makale insiyatif alan, kendisi araştıran, bulan ve uygulayan insanlar yetiştirmek için ilham kaynağı olarak kullanılıyor.
hatta bunu dini kitaplardaki hikaye veya vakalarla birleştirip yorumlayanlar dahi olmuş.
makale yazıldığı tarihte kendisine bir iş verildiğinde, detaylı sorular (nasıl nerede, şimdi mi, yarın olmaz mı vb) soran, kendi bilgi ve becerilerini gözardı eden hatta farkında olmayan, olumsuzluklardan çabucak yılan, hemen bıkıp işi sonuçlandırmayan insan yılmadan, usanmadan o işi yapan insan bulmak zormuş. günümüzde de farklı değil aslında.
neden size ve diziye teşekkür ettiğime gelince… bizim hikayemizde dizimizin yayınlandığı kanal, garciaları yani seyirciyi ele geçirmek istiyor. yapımcılar ve senarist mesaj göndermek isteyenler. bize hala aşkın tüm güzelliği ve naifliği ile var olduğunu, insani değerlerin, adaletin önemli olduğunu, iyiliğin kazanacağını bizlere, yani garcia lara anlatmak istiyorlar. elçin ve barış başta olmak üzere tüm oyuncular ve diğer çalışanlar, medyadaki tüm olumsuzluklara rağmen bu mesajı bize iletiyorlar, yani onların her biri rowan. yönetmeni daha çok rowanın komutanına benzettim.
ve aslında her ne kadar garcia gibi görünseniz de, yılmadan usanmadan bu diziyi ve güzellikleri seyretmeye ve bu diziye inanmaya devam ettiğiniz için siz rowanlara da sonsuz teşekkür.
sevgiler