Mehmed Bir Cihan Fatihi - dizi de takıldığım noktalar tabii ki de var .ama

Mehmed Bir Cihan Fatihi Mehmed Bir Cihan Fatihi
demirai
Bayan
26/6/1977 (47)
dizi de takıldığım noktalar tabii ki de var .ama harem ile ilgili bir iki şey belirtmek gerek.
istanbul’un 1453’te fethedilmesinden hemen sonra böyle bir yenilik yapan fatih; haremin kurulmasıyla birlikte tıpkı erkek devlet adamlarının yetiştirildiği enderun mektebi gibi saray kızlarının yetiştirileceği bir kurumun da bulunmasını istemiştir. aynı zamanda bu kararın tabii ki birçok siyasi ve sosyal sebebi de vardı.

kelime anlamı olarak “kutsal, dokunulmaz” gibi anlamlara gelen harem; burada bilimsel, kültürel, görgü kuralları ve saray adabı yönünden eğitim alarak tam bir hanımefendi gibi yetiştirilen kızların; enderundan yetişmiş eğitimli-kültürlü devlet adamlarıyla evliliğini amaçlamaktaydı. böylece hem bilgili hem de padişaha bağlı bir aristokrat sınıfı oluşacaktı. harem kızları arasından en güzel, en zeki ve en kültürlü olanı da doğal olarak padişahla evleniyordu..:)

harem-i hümayun’un siyasi amacı ise; dışarıdan helen prenseslerin yapacağı olası casusluk faaliyetlerini engellemekti. çekirdekten yetişen harem kızları söz konusu olduğunda ihanet etme olasılığı epey azalmaktaydı.

tarihi kayıtlarda döneme göre değişmekle beraber haremdeki kadın sayısının 300 ila 1500 arasında oynadığı bilinmektedir.
sonuçta güzel bir dizi yapılmış emek harcanmış harcanmaya da devam ediliyor. dizi belgesel olarak görmek doğru değil keyifli bir seyri olsun.iyi vakit geçirsin ve belli başlı gerçekliğe dokunsun. ilk başta mehmet'in yaşına o yaşta tahta çıktığında o kadar sakal ne alaka diye düşündüm.sonra o kadar kafa yormamaya karar verdim. tarihte ilk potre yaptıran padişah kendisi o portreyi yaptırdığında yaşı kaçtı kim bilir. o yüzden diziden keyif almayı tercih ederim
acaba , diriliş ertuğrul dan aslıhan hatun bu diziye geçer mi?

Oy Ver

6.5
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte

Yorum Yaz

Yorumlar

Yorum Yaz

:: Günlük Diziler ::
:: Dizi Rehberi ::

reklam veriletişim • © 2024 YazarOkur Dizi.