Kiralık Aşk - arkadaşlar, romantik komedi senaryoları nasıl yazılır diye

Kiralık Aşk Kiralık Aşk
arkadaşlar, romantik komedi senaryoları nasıl yazılır diye biraz araştırma yaptım. bundan sonra çalışmalarıma aşağıdaki hususları dikkate alarak devam edeceğim !

1. senaryo yazmayı bir üçgen gibi düşünebilirsiniz: yazar, konu ve seyirci.
2. hiç kimse bir romantik komediyi şaşırmak için seyretmez. seyircinin, sonunda her şeyin iyi olacağına dair kesin bir beklentisi vardır. işin eğlencesi o son noktaya giden yolculuktadır.
3. senarist, seyirciye bir hikaye satmaktadır. dolayısıyla seyirci, senaristin her şeyidir. onlar için yazar: onlar gülsün, onlar ağlasın, onlar ümit etsin, onlar korksun… ama yazdıklarını zorla yedirmeye çalışmaz. seyirci akıllıdır.
4. seyirciyi dikkate almayan bir senarist, satılabilir bir başarı elde etmekte çok zorlanır.
5. hikaye bir tek kişi için yazılmaz, büyük bir kitle için yazılır. sonunda seyirci olmazsa, hiçbir şey olmaz: ne dizi, ne senaryo, ne senarist.
6. seyirci senaristin müşterisidir, müşteri için yazmalıdır – her zaman!
7. seyirci ile bağlantıyı kurmak ve korumak için onları sadece statik gözlemciler değil, aktif katılımcı yapmak gerekir.
8. seyirciyi anlamak esastır. bütün iyi yazarlar eserlerini seyirciye yönelik yazarlar.
9. eğer seyirci hikayeye bağlanmaz, karakterleri umursamaz, olaya dahil olmaz, sonuçlara ulaşmaya çalışmazsa….gemi batıyor demektir..
10. karakterler çok önemlidir. senaryonun büyük bir kısmında yer alan ana karakterlere ve ara sıra görünen yan karakterlere ihtiyaç vardır.
11. bütün karakterler için bir geçmiş oluşturulmalı ve tutarlılıkları izlenmelidir.
12. yazarken seyirciyi her zaman akılda tutmak gerekir. görmek istemeyecekleri şeyleri yazmanın bir anlamı yoktur.
13. tabi, bazen seyirci ne görmek istediğini bilmeyebilir ve senaristin onları ikna etmesi (!) gerekebilir; ama asla unutmaması gereken şey “kendisini tatmin etmek için değil, onları tatmin etmek için” yazdığıdır.
14. komedi yazarken, senaristin neyi komik bulduğu değil, seyircinin neyi komik bulduğu önemlidir.
15. seyirciyi akılda tutarak yazmak, senaryoyu iyileştirir.
16. seyirci romantik komedi seyrederken, karakterlerin tanışmasını, birbirini kaybetmesini sonrasında birlikte olmasını bekleyerek seyreder. senaryonun başarısı için en önemli nokta, seyircinin aşık olacağı ve birlikte görmek isteyeceği ana karakterler yazmaktır.
17. bütün önemli karakterlerin amacı vardır, güçlü ve komplekstirler. ama romantik komedi baş rollerinin ilave gereksinimleri vardır. onlar, ancak birlikte olacakları kişi ile tamamlanabilecek duygusal açıdan eksklikleri olan kişiler olmalıdır.
18. birçok espri barındıran zayıf bir hikayedense, az güldüren güçlü bir hikaye tercih edilir.
19. seyirci karakterlerin yaptığı ve söylediği şeylere gülerken, onları umursamalı, istedikleri şeyi elde etmelerini desteklemelidir. eğer seyirci bu isteği duymazsa, ne kadar komik olursa olsun bağlanmaz.
20. romantik komediler, mutlu son gerektirir. seyircinin beklentisi budur ve bu dalın yazarları da seyircinin beklentisini bilir.
21. romantik komedi yazan bir senarist, kimsenin sevmeyeceği veya empati duymayacağı bir ana karakter yaratmamalıdır. yarattığı karakterde, seyircinin neyi beğendiğinin farkında olmalıdır.
22. tahmin edilebilir olmaktan, belirsizliğe mahal vermeyen sonlardan hoşlanmayan bir yazar, belki de romcom yazmamalıdır.
23. sırlar ve yalanlar, romantik komedilerde en çok görülen çatışma türüdür. kahraman, muhtemelen aşık olduğu kişiden bir şey saklamakta veya yalan söylemektedir. sır veya yalan nihayet ortaya çıktığında aşıkların ayrılmasına sebep olur. bir başka yaygın çatışma türü de sınıf farklılıklarıdır.
24. romantik komedilerin diğer türlerden farkı, seyircinin çoğunlukla aşk, kalp kırıklığı, ilk ve son öpücük ve aradaki her şeyle ilgili tecrübesi hatta uzmanlığı olmalısıdır. ekranda sahte bir şey gördüğünde, kimya tutmadığında, engeller saçma olduğunda, mizah aksak olduğunda bunu hemen fark eder.

Oy Ver

7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte

Yorum Yaz

Yorumlar

Yorum Yaz

:: Test ::
:: Yarışma ::
:: Anket ::
:: Günlük Diziler ::
:: Dizi Rehberi ::

reklam veriletişim • © 2025 YazarOkur Dizi.