Kiralık Aşk
buradaki kasvetli havayı değiştirmek için kuşlardan bahsetmek istiyorum biraz. neden kuş ? çünkü ege hikayelerinde kuşların önemi büyük.
mücadele ve sürüden ayrı olmakla ile ilgili kitaplar denince ilk başta martı jonathan ve küçük kara balık gelir. ikisi de çok başarılılar fakat chili (acı biber) olduğum için biraz daha az bilinen ve içinizi acıtacak jerzy kosinski'nin "boyalı kuş" undan bahsedeceğim.
2. dünya savaşı sırasında aslında yahudi olmayan fakat kaderin bir cilvesi olarak kara kaşlı, kara gözlü, esmer tenli 6 yaşında bir çocuğun, anne ve babasını bulma umuduyla köy köy gezerken, yine kendisi gibi yahudi olmayan sarışın, renkli gözlü insanlar arasında maruz kaldığı vahşeti çocuk dilinden anlatır . bu yüzden bu kadar gerçek ve rahatsız edicidir.
bu köylerden birinde lekh adında bir kuşçu kendi sadist zevkleri için bir oyun oynar. kuş sürüsünden en güzel kuşu yakalar, çeşit çeşit kokulu boyalar hazırladıktan sonra bu boyayı kuşun başına, kanatlarına, boynuna gökkuşağı renklerinde boyar, tüylerine bir demet yabani çiçek parlaklığı verir. sonra rengarenk boyanmış kuşu kendi sürüsünün yanına getirip bağırttırır bütün sürüyü başına toplar. yeteri kadar kuş toplandığına inanırsa, lekh, kuşu serbest bırakır.
zaten yeterince korkmuş olan boyalı kuş mutlu ve özgürce kardeşlerinin yanına uçar ama şaşkınlık içinde kendisine bakanları buna inandıramaz. kardeşlerinin boyalı tüylerini gagalayıp yolmasıyla can verir zavallı.
neriman tarafından gökkuşağı renklerinde boyanan defne kuşuna, bu bir dram olsaydı önce kardeşlerinden sakın çünkü seni gagalayacaklar denirdi ama bu bir komedi ve sen aslında bakır kırmızı renkli tüylerinle , içten içe derdinle, ıstırabınla yansan da küllerinden yeniden doğup etrafındakilere şifa dağıtacaksın. herkesin hayatına şimdiden dokundun bile.
defne ve hikâyedeki bütün karakterler kader oyunun birer figüranı. bazıları terk edecek 7 vadiyi geçiş uçuşunda yıkıntılarını özleyen baykuş (iz ) , gülünü özleyen bülbül ve parlak tüylerine zarar gelmesin diyen papağan gibi. belki hüthüt gibi bilgeliğiyle yol gösterecek ismail. geride kalanlar kader oyunun 7 aşamasını geçtiklerinde her birinin ayrı ayrı bu oyunu birinci tamamladıklarını ve bütünü yani simurg'u kendilerinin var ettiklerini anlayacaklar. biz izleyicilere de düşen sabırla 7 vadinin tamamlanmasını beklemek, kalanların özlerine nasıl ulaştıklarına tanıklık etmek.